Infrastructure as Code (IaC)

Infrastructure as Code (IaC) is een concept in de IT waarbij de infrastructuur van een systeem wordt geconfigureerd en beheerd via code, in plaats van handmatig via een grafische interface of command line tools. Met IaC kunnen ontwikkelaars en beheerders de infrastructuur van hun systemen op dezelfde manier beheren als softwaretoepassingen: door middel van versiebare, reproduceerbare en geautomatiseerde scripts.

Belangrijkste Kenmerken van IaC

  1. Automatisering: IaC maakt het mogelijk om infrastructuur automatisch in te richten, te configureren en te beheren. Dit vermindert menselijke fouten en zorgt voor consistentie in de omgeving.
  2. Versiebeheer: Aangezien infrastructuur wordt gedefinieerd in code, kan deze code worden beheerd via versiebeheersystemen zoals Git. Dit maakt het eenvoudig om wijzigingen bij te houden, terug te draaien en te documenteren.
  3. Reproduceerbaarheid: Met IaC kunnen ontwikkelaars en beheerders exact dezelfde infrastructuur opnieuw creëren in verschillende omgevingen, zoals productie, test of ontwikkeling. Dit helpt om verschillen tussen omgevingen te minimaliseren en zorgt voor betrouwbaardere implementaties.
  4. Schaalbaarheid: Door gebruik te maken van IaC kunnen organisaties gemakkelijk schalen. Infrastructuur kan worden uitgebreid of verminderd door simpelweg de code aan te passen en opnieuw uit te rollen.
  5. Consistentie: IaC garandeert dat dezelfde infrastructuurconfiguratie elke keer wordt geïmplementeerd, ongeacht wie het uitvoert of wanneer het wordt uitgevoerd.

Veelgebruikte IaC-tools

  • Terraform: Een populaire open-source tool waarmee gebruikers infrastructuur kunnen definiëren en beheren in een breed scala aan cloudproviders.
  • Ansible: Een tool die wordt gebruikt voor configuratiebeheer, software-implementatie en infrastructuurprovisioning via eenvoudige YAML-bestanden.
  • AWS CloudFormation: Een service van Amazon Web Services die infrastructuur op AWS beheert via templates in JSON of YAML.
  • Puppet en Chef: Beide zijn configuratiebeheer tools die infrastructuur beheren via geschreven code, vaak in Ruby.

Voordelen van IaC

  • Snellere implementaties: Doordat infrastructuur automatisch kan worden uitgerold, versnelt IaC het proces van het opzetten van omgevingen.
  • Kostenbesparing: Door automatisering vermindert IaC de noodzaak voor handmatige configuratie, wat kosten en tijd bespaart.
  • Betere samenwerking: Aangezien de infrastructuurcode kan worden gedeeld en bewerkt door verschillende teams, verbetert IaC de samenwerking tussen ontwikkelaars en systeembeheerders.

In essentie maakt IaC het beheer van IT-infrastructuur eenvoudiger, sneller, en betrouwbaarder door de kracht van softwareontwikkeling toe te passen op de infrastructuurlaag.